teisipäev, 30. detsember 2008

Emumägi


Üheks vaatamisväärsuseks ja mainimistväärivaks turismiobjektiks on Emumägi ja selle asuv vaatetorn, Emumemme koda ja Päikesetõusumaja


Emumägi on Pandivere kõrgustiku ja ühtlasi kogu Põhja-Eesti kõrgeim mäetipp (166 m üle merepinna). Ka relatiivne kõrgus on suur (ca 80 m). Tekkelt on Emumägi liitpinnavorm: vooretaolisel kõrgendikul esineb pikk vallseljak. Koos põhjapoolse Tammiku mäega moodustab Emumägi 12 km pikkuse kõrgendiku, kus on rohkesti järsuveerulisi orge ja lohke. Muistendi põhjal on Emumägi tekkinud Kalevipoja hobuse poolt Peetla rabast kaabitud mullast. Mäelt avaneb kauneid vaateid idapoolsetele metsadele ja läänes laiuvale kultuurmaastikule.Emumäe maastikukaitseala tipus asuva vaatetorni 115 astet viivad teid 21,5 meetri kõrgusele maapinnast. Vaatetorn püstitati 1997-ndal aastal, arhitekt Tiit Hanseni projekti järgi. Emumemme koja autor on Hando Kuntro.

Emumäe vaatetorn on avatud uudistajatele kõigil nädalapäevadel hommikul kella kümnest kuni õhtul kaheksani. Vaatetornis on koha peal olemas ka giid, kes tutvustab ümbrust. Samuti saab külastada Emumäel asuvat kännumaja.

Hea ilmaga näeb Emumäe tornist viie-kuuekümne kilomeetri kaugusele. Kätte paistavad Rakvere Vallimägi, Kiviõli tuhamäed, Laiuse voored, Simuna kiriku tornist rääkimata. Mõni aasta tagasi käinud tornis sõjaväelased ja nemad oma binoklitega tegid kindlaks, mis värvi on Simuna kiriku aknaklaasid.Mõnigi väidab, et vaade on ilusam kui Suurelt Munamäelt, kuid see võib olla puht maitseasi, arvavad giidid.

ERILISED KÜLASTAJAD:Kõige vanem mees, kes Emumäe 21,5 meetri kõrguse torni kõrguse tipus käinud, on 97-aastane, vanim vanaproua Väike-Maarjast astus mullu 115 trepiastet torni tippu 87-aastasena. Kaugemad Emumäe torni külastajad on olnud Jaapanist, Uus-Meremaalt, Austraaliast.